Blog 1. Muziek

 

Samen met mijn kleinzoon Max zat ik op de bank. Hij kwam een nachtje met zijn zusje Lea bij mij en mijn vrouw logeren. Het was een regenachtige dag, waardoor we buiten niet heel veel konden ondernemen. Ik was in mijn garage bezig met het repareren van mijn mountainbike. Toen ik de woonkamer in liep zag ik dat Lea met haar oma een film zat te kijken en Max zat op de bank met zijn koptelefoon op naar zij ipad te staren. Ik vroeg aan Max of ik even mee mocht kijken met wat hij aan het doen was. Hij zette zijn koptelefoon bij mij op en op het scherm zag ik een groep jonge jongens en meisjes picante dansjes doen. De muziek die ik hoorde was vooral veel gebonk en geschreeuw. Ik verbaasde me ontzettend van het feit dat hij dit soort muziek mooi vond. Je kon namelijk niet eens verstaan wat ze zongen. Ik vroeg aan hem wat hij dan zo mooi vond aan de muziek. Toen zei hij tegen mij: opa, dat is toch super vet die muziek. Het heeft een lekkere beat en die jongens op de video zijn gewoon cool.

 

Ik vroeg hem of hij nog meer kon laten horen. Dat deed hij dan ook. Ik begreep nog steeds niet goed wat hij hier nu zo leuk aan vond. Maar goed ik had mezelf voorgenomen me meer te verdiepen in de jeugd van tegenwoordig. Dus zei ik tegen hem: Max, we gaan even naar boven. Daar heeft opa een mooie box staan waar je de muziek op aan kan sluiten. Dan kunnen we samen naar de muziek gaan luisteren. Max was zo blij als een kind. Hij liep vol enthousiasme mee naar boven en sloot zijn ipad aan. Het ene naar het andere nummer zette hij op. Na een aantal nummers ging hij met de nummers meedansen.

 

De hele middag hebben we uiteindelijk naar de muziek zitten luisteren. Ik moet eerlijk zeggen dat ik na deze middag de muziek steeds meer ben gaan waarderen. Wanneer ik nu een nummer op de radio hoor die lijkt op die muziek, irriteer ik me niet meer zo. Ik zet hem soms juist wat harder zodat ik het allemaal net iets beter hoor. Daarom de tip aan alle opa’s en oma’s: ga gewoon een keer met je kleinkinderen luisteren naar muziek en vraag ze hun favoriete nummers te draaien. Ze vinden het hartstikke leuk en je gaat de muziek zelf ook leuker vinden.